Contribuții sociale 2018: CAS și CASS se transferă în totalitate la angajați

post-image

Din 2018 vor exista doar trei contribuții sociale

Potrivit proiectului de act normativ aprobat în ședința Guvernului de azi, de la 1 ianuarie 2018 va fi redus numărul de contribuții sociale obligatorii pe care trebuie să le plătească angajatorii pentru salariații proprii.

Astfel, vor exista doar trei contribuții sociale obligatorii, în loc de șase, după cum urmează:

  • contribuția la pensii (CAS) pentru condiții normale de muncă, în cotă de 25%, ce va fi în totalitate în sarcina salariatului;
  • contribuția la sănătate (CASS), în cotă de 10%, ce va fi în totalitate în sarcina salariatului;
  • contribuția asiguratorie pentru muncă, în cotă de 2,25%, ce va fi în totalitate în sarcina angajatorului.

Practic, CAS și CASS vor fi trecute în totalitate în sarcina salariaților, acum fiind împărțite între aceștia și angajatori. În același timp, celelalte patru contribuții sociale existente acum vor fi înglobate într-una singură, cea asiguratorie pentru muncă.

Pe deasupra, taxarea suplimentară la CAS și CASS pentru contractele part-time va fi trecută în sarcina salariaților, acum fiind în sarcina angajatorilor.

Conform proiectului de OUG ce urmează să apară în Monitorul Oficial, noua contribuție va avea o cotă de 2,25%, în condițiile în care, la acest moment, cele patru contribuții ce vor fi eliminate însumează minimum 1,75% și maximum 2,45%, deoarece cea pentru riscuri profesionale variază între 0,15% și 0,85%.

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l: